Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

http://www.zakladniprijem2014.cz/ Podrobnosti k týdnu základního příjmu poprvé v ČR :-)

0 0
možnosti
Foto

Zakladatel DM drogerie Werner chce společnost s novým základním príjmem.

Je základní príjem smysluplný? Je v Nemecku realizovatelný? Zde je rozhovor redaktorky Saarbruecker Zeitung s Gotzem Wernerem:

Pane Wernere, jste velký příznivec nepodmíněného základní příjmu. Můžete vysvětlit proč?

Werner: Naše společnost musí zauvažovat nad propojením práce a příjmu. Podléháme velkému omylu, že příjem je platba za práci. Je to ale jinak: Příjem umožňuje pracovat. Člověk potřebuje příjem, aby mohl žít. Teprve když může žít, může také pracovat.

Nepodporoval by základní příjem pohodlnost lidí?

Werner: Na rozdíl od zvířat má člověk touhu přerůst sám sebe. Výrok Fridricha Schillera je takřka genetický kód pro základní příjem: "Člověk je ještě moc málo, když bydlí v teple a dosyta se najedl, jenže človek musí bydlet v teple a dosyta se najíst, pokud se v něm má probudit lepší povaha." Náš společenský problém je, že si myslíme, že musíme vytvářet tlak, pokud chceme něčeho dosáhnout. Ne, pokud chceme něčeho dosáhnout, musíme vytvořit proud. Musíme poskytnout člověku podíl, aby se mohl účastnit. Pak už nebude dělat věci, protože má, ale protože chce.

Chtěli by lidi ještě pracovat ve Vašich DM-prodejnách, kdyby existoval základní příjem?

Werner (směje se): Často slyším, že kdyby existoval základní příjem, tak už by pokladní v DM-prodejnách nekasírovaly. Na to říkám: Díky Bohu, pak bychom konečně věděli, kdo u nás pracuje, protože musí, a ne, protože chce. Jak vysoký by musel být podle Vašeho názoru základní příjem?

Werner: Musí být tak vysoký, aby s ním mohl jednotlivec žít skromně, ale lidsky důstojně podle článku 1 naší ústavy: Důstojnost člověka je nedotknutelná.

0 0
možnosti
Foto

Kolik by to bylo konkrétně v eurech?

Werner: Asi 1000 eur, řekl bych.

Nejsou peníze pro mnohé také obrovský motivační faktor pro práci?

Werner: Nanejvýš krátkodobě. Z platu se člověk těší možná měsíc, dva, ale z toho nevzniká trvalá motivace. Ale existují přece lidé, kteří chtějí mít k dispozici více než 1000 eur a jsou proto i připravení více pracovat. Werner: Samozřejmě. 1000 eur je jen základní zajištění. Kdo chce víc, musí pro to něco udělat. To budou také mnozí dělat, protože člověk chce přerůst sám sebe. Nikdy není spokojený s panujícími okolnostmi. Ptáme se, jak se má financovat základní příjem?

Werner:: Že vidíme financování jako problém, spočívá v našem špatném vnímání. Jsme zaslepeni představou, že žijeme z peněz. To je ale velký omyl: Žijeme ze zboží a služeb. Otázka je, jestli umíme vytvořit dostatek zboží. A to je to. Je to otázka vůle.

A proč myslíte, že chybí vůle? Werner: Problém naší společnosti je, že věříme, že se musíme vzájemně ohrožovat odejmutím příjmu. A proto na to nechceme myslet. Se základním příjmem bychom vytvořili svobodu, nebýt nikomu podřízen, tedy rovnoprávnost a praktikovali bychom bratrství.To by ale byla ideální společnost...

Werner: Svoboda, rovnost, bratrství, to je přece sen, který sníme více než 200 let. Který ale dosud nebyl uskutečněn.

http://www.saarbruecker-zeitung.de/nachrichten/themen/Gesellschaft-und-Bevoelkerungsgruppen-Loehne-und-Einkommen;art2825,5367939

preklad z nemčiny Iva Gondekova

z Bedingungsloses Grundeinkommen

0 0
možnosti
Foto

Jarda Novák má u mě hned několik karem, kdyby to tedy šlo. No a k diskutérům. Já základní příjem studuji prakticky pět let. Z té doby znám také toho pána, co si na sobě uchovává brnění, což je symbol toho, že se před něčím chrání, že bojuje, že je bez něj zranitelný. O panu Plavském, který je sobec a lidé jsou dle něj jen hejhulové, kteří jsou mu dobří leda tehdy, když s nimi udělá kšeft. Zajímá jej jen jeho peněženka. Nu a těch pár lidí, kteří nemají ani vůli pochopit, že svět je jinde, nebudu komentovat. Pan Volko je hned pod každým článkem, o ZP a prudí, to samé pan Kšír, pán v brnění.

Pan Chuchma je typ posměváčka, asi se nudí :-)

Panu Radkovi Polickému děkuji za jeho názory. Pan jarda Novák nemá sice jasno v částce, která musí být tak vysoká, aby byla skutečně "funkční" nesmí být nižší, než například spotřební koš na obyvatele. Pan Tlustý ve své době to myslel dobře, ale ta dávka by možná v té době, kdy on byl ve vládě odpovídala, však pro jeho pokrokové myšlení se ho odeesáci zbavili. To tak bývá a proto svět vypadá takto, jak vypadá. Ti, co se ho zbavili jsou lidé typu těch, co žijí v minulosti a pokrokové myšlení jim je cizí..

Ostatně, můj blog je až na vyjímky celý o novodobém a pokrokovém systému, systému základního příjmu pro každého, tedy i pro děti, zde se však až do dovršení věku osmnácti let, počítá s polovinou ZP :-)

http://milenapolakova.blog.idnes.cz/

Zde je i film o základním příjmu:

http://milenapolakova.blog.idnes.cz/c/412997/Jak-z-toho-ven-Tak-jak-to-praktikuji-nasi-politici-urcite-ne.html

Mimochodem se tam zmiňuji i o Švýcarech a Němcích. U nás v ČR bude právě od 19.9. týden základního příjmu, poprvé, v Německu běžná věc, kdy se o tomto pokroku lidstva hovoří otevřeně jak mezi odborníky, tak i veřejností. Švýcaři si v podpisové kampani posbírali 150 tis podpisů aby mohlo proběhnout referendum na jaře o přijmutí základního příjmu :-) Pánové Volko a Plavský a Kšíre, pokrok prostě nezastavíte.

Jardo, vám díky moc za článek, nejsem v tom sama :)

0 0
možnosti
Foto

děkuji za věcnou oponenturu;-D

0 0
možnosti
Foto

základní příjem trpí smrtelnou vadou...nemá brzdu vůči souhrnému základnímu výdaji. Systém (jakýkoliv) je a bude dynamický tj. těžko ho navždy nastavit, nemá-li samoregulaci. Tato idea ji postrádá.

1 1
možnosti
PK

Chcete zrušit tisíce úřadů a jedno celé ministerstvo? Šílenče, a kdo by pak ty úředníky živil? ;-D

1 0
možnosti
JP

mno jo ... ted uz zbyva jenom malickost - najit silence, ktery bude ochoten celou tuhle srandistiku tak nejak sponzorovat.

1 1
možnosti
Foto

Mně se myšlenka ZP velmi líbí, ale jen do doby než se s propagátory začnu bavit o té částce na základní potřeby. 6 - 13 tisíc vám nezajistí základní potřeby ale docela pohodlný život. Proč bych pak měl vlastně pracovat když si na státní útraty mohu zajistit pohodlný život i bez práce? Z mého pohledu by byla přijatelná hraniční částka 4000,- Kč. To by velmi zhruba odpovídalo i současným nákladům MPSV a nebylo by třeba dalších příjmů.

1 1
možnosti
Foto

v tom s vámi souhlasím-částka by klidně mohla být nižší

0 1
možnosti
JV

?8-o?Základní příjem ať pracuješ nebo ne? Proč by pak někdo vůbec pracoval? ?8-o?

2 2
možnosti
Foto

Socialní dávky pokud nepracuješ a když začneš dělat tak o ně příjdeš-proč by někdo pracoval?

2 0
možnosti
VH

Pánové Nováku, Polický, Slezáku a případně další, sjednoťte prosím (jako zastánci ZP) některé výchozí údaje (a pracujme prosím v současných cenách - s inflací ze zvýší vše prakticky shodně).

1. Souhlasíte, že "ZP znamená, že každý občan státu dostane příděl finančních prostředků na základní věci k přežití."??  Pak prosím vypočtěte nejdříve toto minimum - ze základních částek: bydlení (nájem + energie + služby), jídlo, drogerie, oblečení, lékař a léky (píšete, že si bude každý hradit sám, že; můžete nahradit pojistným ve výši cca 20 tisíc ročně /což je 200 mld. do zdravotnictví děleno cca 10 milióny plátců/), doprava, u dětí školné. Dovolené a prázdniny nebudou.

   Pokud s definicí nesouhlasíte, uveďte svoji. A svoji částku ZP s odůvodněním.

2.  Souhlasíte, že v současné cenové úrovni lze vybrat v současném daňovém systému cca 1,2 biliónu Kč/rok?  Případně uveďte jinou částku a sdělte reálný způsob, jak budou příjmy navýšeny?.

3. Předpokládám, že státní důchody (starobní, invalidní budou ve stejné výši, jako ZP (Mimochodem, pane Polický, pan Tlustý neuvažoval celonárodní ZP. On navrhoval pouze jednotný státní důchod. Podmínkou byl fungující druhý /bezpodmínečně povinný/ a třetí pilíř.)  Do dalšího pilíře budou přispívat pouze pojištěnci, nikoliv stát.  Minimálně čtyři táci každý dospělý - aby v důchodu přežil.  (A co ti, kteří již v důchodu jsou, či již naspořit nemohou stihnout?)

4. Částku nákladů ad. 1 prosím někdo vynásobte číslem 126 miliónů (= 12 měsíců krát 10,5 miliónu obyvatel.

 Děkuji předem za vaši námahu.

 PS: Pokud tuto úvahu neprovedete, nebudu to považovat za vaši neochotu či dokonce lenost. Budu předpokládat, že vám vyšla čísla dokazující ekonomickou nesmyslnost (nebo nereálnost definice v bodě 1) a tak je raději neuvádíte.

0 1
možnosti
SS

K bodu 3 - mám za to, že pan Tlustý říkal částku 3 500 - 4 500 Kč všem od narození. S tím, že se nebudou vyplácet mnohé dávky nebo žádné (nemám čas teď vše vyhledávat).

K Bodu 1 - museli bychom si sednout a počítat a počítat. Já osobně netvrdím, že částka musí být tak vysoká, abych za ni mohl slušně žít bez práce (to by asi opravdu mnohé zlákalo nedělat). To ne!  Když by byl člověk rozumný a tyto peníze zbytečně neutratil, sloužily by jen k překlenutí některých životních situací (dočasná ztráta zaměstnání apod).

V případě částky 4 000 Kč předpokládejme, že celý dospělý život pracujete a do 60 roků máte na účtě 2 880 000 Kč. Při úvaze dožití 90 roků to je na měsíc 8 000 Kč.

Takže s těmi 4 000 Kč dáte dohromady 12 000 Kč na měsíc po dobu 30 roků (což je myslím nad průměrem nynějších důchodů).

Bylo by na každém z nás, kolik by si každý ještě k této částce naspořil. A 4 000 Kč měsíčně představuje kolem 500 mld za rok.

1 0
možnosti
JD

Jako taková úvaha do budoucna dobrý a reálný. Jen bych nedával ZP Dětem do 18 let......

1 1
možnosti
PK

Tak tak... pokud někdo není schopen uživit sám sebe je naprostá drzost přivést na svět další hladový krk a ten hodit na starost všem ostatním...¨

narozením dítěte by měli oba jeho rodiče ztratit nárok na jakoukoli sociální podporu kterou pobírají od jiných.

Pokud se mají tak dobře že si mohou dovolit se rozmnožovat mají se dost dobře aby se uživili za vlastní bez pomoci.

0 2
možnosti
  • Počet článků 259
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1453x
Více na: jardanovak.blog.idnes.cz

Seznam rubrik