Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Privatizace je pro občany výhodnější vždy. Ceny elektřiny začaly být pro občany výhodné až v okamžiku, kdy došlo k rozbití monopolu polostátních podniků. Privatizace, zrušení monopolu a zásahy státu do cen přinesly běžným občanům možnost uzavřít smlouvy s větším množstvím distributorů, kteří bojují o zákazníky tím, že nabízejí výhody. V dobách jednoho dodavatele, v Praze konkrétně PRE, se chovali k zákazníkům neuvěřitelně hrubě a cenu určoval úředník nejspíš podle toho, jak se zrovna vyspal. Což pro zákazníky výhodné není.

Zkuste popřemýšlet třeba o tom, že ačkoliv nemáme žádnou státní prodejnu základních potravin, dosud jsme hlady nezemřeli a jídla máme dostatek nebo spíše přebytek. Neuvěřitelně široký výběr od nejlevnějších až po drahé exotické potraviny, cokoliv na co si vzpomenete, levné nekvalitní i dražší kvalitní, místní produkce i produkce z daleka. Rozdíl nebe a dudy proti tomu co bylo v dobách předrevolučních, kdy byly všechny podniky státní.

A kromě toho se domnívám, že by vyznavač státních podniků neměl mít na hlavní fotce hnusné, nestátní, imperialistické produkty jako jsou boty Convers. Styďte se! ;-)

0 0
možnosti

Není to tak, že by to bylo výhodné vždy.

Jako u všeho jde o míru té věci.

Za socialismu sovětského typu bylo státní vše a to nefungovalo.

Ovšem autor má pravdu v tom, že jsou věci, které stát nemá pouštět z ruky, jinak se my jako spotřebitelé nedoplatíme.

0 0
možnosti

Tvrdí se, že stát je špatný hospodář a že se vše vyřeší privatizací. Kdyby byla forma vlastnictví zárukou prosperity, těžko by bylo možné aby tolik soukromých firem krachovalo (Enron, Lehman Brothers atd. atd.).

V USA je asi 2,5 milionu vězňů a asi 1/3 věznic má soukromého majitele.

Přestože je v soukromých věznicích péče o vězně skromnější, platí jim stát na vězně v průměru o 10% víc než kolik ho stojí vězeň ve vlastním zařízení.

Musí tvořit soukromým vlastníkům zisk...

0 0
možnosti
Foto

Privatizace je výhodná pro toho občana, který privatizuje. Pro všechny ostatní je nevýhodná, přesto se za tohoto systému trv. demokracie podařilo tyto metody prosadit. To ukazuje, jakou moc má propaganda, která průměrného voliče dokáže přesvědčit, aby volil proti svým zájmům Rv

2 2
možnosti
Foto

Cenového výměru Ministerstva financí ČR pro každý kalendářní rok. Provozovatel vodovodní a kanalizačnmí sítě se nemůže cenu nastavit dle svého uvážení. O  ceně rozhodje Ministerstvo finací. Rozhodující pro určení ceny  jsou oprávněné náklady, přiměřený zisk a kalkulační objemy. Předpisy rovněž stanovují, které náklady se do ceny vody započítat nemohou. Za ekonomicky oprávněné náklady se považují náklady bezprostředně spojené s uvedenou činností a v obvyklé úrovni a za přiměřený zisk je považován zisk umožňující přiměřenou návratnost vloženého kapitálu a generování zdrojů na obnovu a rozvoj vodohospodářské infrastruktury

0 1
možnosti
Foto

Právě proto to vypadá tak jak to vypadá.

1 0
možnosti

Vážený pane, asi se budete divit, ale nikde na světě nemá nikdo doma v koupelně 35 kohoutků na teplou a 35 kohoutků na studenou vodu, aby si mohl volně tržně vybrat.

Tomu se říká přirozený monopol, a stát má na starosti, tento přirozený monopol kontrolovat, tak aby cena vody byla rozumná. Takže u nás to není chyba monopolu a soukromého vlastnictví,  ale neschopného státu pod vedením jistého KLAUSE.

0 1
možnosti
Foto

I přes to je to pro občana výhoda, pokud to nebude vlastnit stát. Důležité také je, aby stát negarantoval žádné firmě monopolní výsady a umožnil jakémukoliv člověku ekonomicky vstupovat do jakéhokoliv odvětví  a konkurovat komu se mu zlíbí.

2 0
možnosti

"Distribuční síť je jedna, zde nikdy nebude existovat konkurence."

Číst lépe...

1 0
možnosti
  • Počet článků 259
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1453x
Více na: jardanovak.blog.idnes.cz

Seznam rubrik